Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pierogi smażone z farszem z sera i ziemniaków

JP
Autorka: Stanisława Jasinowska, Grochowice (gmina Kotla)
Autorka: Stanisława Jasinowska, Grochowice (gmina Kotla) Stowarzyszenie Kraina Lasów i Jezior – Lokalna Grupa Działania, ul. Cmentarna 3, 67-112 Siedlisko tel. 68 414 53 91 tel./fax: 68 388 34 09 e-mail: [email protected] strona internetowa: www.klj.org.pl
Z pierogami jest jak z bigosem – każda kucharka ma swój ideał, za którym kryje się podejście do tradycji. Przedstawiamy kolejny przepis z Krainy Lasów i Jezior.

PIEROGI SMAŻONE Z FARSZEM Z SERA I ZIEMNIAKÓW

DAM CI SERA NA PIEROGI

Autorka: Stanisława Jasinowska, Grochowice (gmina Kotla)

Składniki:
Każda gospodyni robi coś „na oko”. A więc ile sera, to mniej więcej tyle ziemniaków. Do farszu koniecznie należy dodać cebulę, masło, sól i pieprz.
Na ciasto drożdżowe potrzebujemy mąkę pszenną, drożdże, mleko, świeże jajka i sól.
Aby je usmażyć konieczny jest tłuszcz, najlepiej olej słonecznikowy.

Wykonanie:

Zaczynamy od ciasta drożdżowego: przygotowujemy rozczyn z drożdży, następnie dodajemy pozostałe składniki, zarabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W tym czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz. Ser dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę do mięsa, dokładamy wytłuczone ziemniaki i masło. Do smaku dodajemy zrumieniona cebulkę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy. Farsz musi być ostry.
Ciasto wałkujemy nie za cienko, wykrawamy krążki szklanką. Po nałożeniu farszu zlepiamy brzegi, a następnie rolujemy nadając mu kształt podobny do jajka. Pozostawiamy do wyrośnięcia, a następnie wrzucamy na gorący tłuszcz. Zrumienione wybieramy na bibułę.
Podawać można z różnymi dodatkami, jak kto lubi. Można też jeść je na zimno.

Ciekawostki:
Z pierogami jest jak z bigosem – każda kucharka ma swój ideał, za którym kryje się podejście do tradycji. "Pierogi smażone i farsz" były wystawiane w Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w województwie dolnośląskim w latach: 2007, 2009, 2010 oraz w Konkursie na Produkt Lokalny Krainy Lasów i Jezior w 2010 i 2011 roku.
Potrawa ta jest zawsze na stole w czasie grochowickich spotkań pn. „Kolacja w Remizie”, w której biorą udział uczestnicy ogólnopolskiego seminarium „Język. Religia. Tożsamość.”
……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

--- I miejsce w regionalnej edycji konkursu województwa dolnośląskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo ” w kategorii „Produkty regionalne mieszane” w 2005 r. oraz w 2007 r.
--- Wyróżnienie za farsz do pierogów w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów ” w 2009 r.
--- Wyróżnienie w Konkursie na Produkt Lokalny Krainy Lasów i Jezior w kategorii „Produkty spożywcze” w 2011 r.

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto