Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Kibice żużlowców Motoru mają wiele powodów do zabawy. Byliście w piątek na meczu?

Kibice żużlowców Motoru mają wiele powodów do zabawy. Byliście w piątek na meczu?

Liverppol znowu zawiódł i stracił punkty. Klopp pokłócił się z Salahem

Liverppol znowu zawiódł i stracił punkty. Klopp pokłócił się z Salahem

Polecamy

Biedronka obniży ceny, aby sprzedać więcej. Spółka mówi też o wojnie z Lidlem

Biedronka obniży ceny, aby sprzedać więcej. Spółka mówi też o wojnie z Lidlem

Przegląd marca w Zielonej Górze, Przegląd prasy z Zielonej Górze w marcu

Przegląd marca w Zielonej Górze, Przegląd prasy z Zielonej Górze w marcu

Przegląd tygodnia od 15.03 w Zielonej GórzeTygodniowy przegląd prasy w Zielonej Górze, (15.03-21.03.2020)

Przegląd tygodnia od 15.03 w Zielonej GórzeTygodniowy przegląd prasy w Zielonej Górze, (15.03-21.03.2020)