MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Proste przepisy na niezwykłą kawę, sprawdź

Agnieszka Aulich
Agnieszka Aulich
Czas odpoczynku i przyjemności - to może być chwila z kawą. Wspaniała, gorąca kawa to jest coś, co pozwala przetrwać kolejny dzień. Kawa jest bardzo wdzięcznym partnerem naszych doświadczeń. Możemy poeksperymentować ze smakiem ulubionego napoju. Zatem - do dzieła! Do odważnych świat należy!

Spis treści

Święta to czas odpoczynku i przyjemności, ale i eksperymentowania, również smakiem. Mamy swoje przyzwyczajenia; kawę pijemy zwykle w określony sposób. Najczęściej to espresso, latte, cappuccino czy americano, czyli znane wszem i wobec klasyczne odmiany kawy czarnej i kawy z mlekiem.

Co byście powiedzieli na kawę po szwedzku: z jajkiem albo latte z dodatkiem aktywnego węgla, kawę z grzybami, a nawet pyszną Crème Brule Cappuccino? Choć wiele z tych kaw brzmi ekscentrycznie, można z łatwością przygotować je w domu.

Kawa z... jajkiem

Kawa z jajkiem to tradycyjny sposób parzenia w Szwecji. Jak do tego doszło?

Legenda głosi, że przepis ten powstał pod koniec XIX wieku, w drodze ze Szwecji do Ameryki. Wspomagali się nią emigranci z ówcześnie biednej Skandynawii w długiej drodze za ocean.

Kawa z jajkiem stała się nieodzownym elementem luterańskich zgromadzeń kościelnych w Skandynawii, dlatego też potocznie nazywano ją „kawą w piwnicy kościoła”.

Sposób przygotowania jest bardzo prosty, i uwaga, dedykowany tym, którzy lubią kawę sypaną i zalewaną wrzątkiem.

Kawa polepsza koncentrację i poprawia nastrój
Kawa polepsza koncentrację i poprawia nastrój Freepik

Najszybciej i najłatwiej przygotować ją w rondelku lub dzbanku do kawy.

Przed zaparzeniem kawy do zmielonych ziaren należy wbić surowe jajko i dokładnie wymieszać. Niektórzy dodają również sproszkowanej skorupki jajka. Wszystko po to, by klarować kawę i oddzielić fusy od wody. Białko jajka wydobywa gorycz i wzmacnia kofeinę.

Co otrzymamy? Lekki, klarowny napar bez goryczy i kwasowości oraz aksamitnej konsystencji, który przyjemnie się pije.

Gotyckie latte

Latte czarna jak smoła? To możliwe. Kawa, zgodna z wegańską filozofią życia? Czytajcie dalej.

Gotycką latte można przygotować na dwa sposoby, mniej i bardziej smaczny. Odmiana ta świetnie przyjęła się w USA, Wielkiej Brytanii i Australii, skąd pochodzi marka Sage Appliances, specjalista w zakresie parzenia kawy.

Inny przepis na gotycką latte polega na dodaniu do zaparzonej kawy aktywnego węgla, który powszechnie wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym. Natomiast trzeba pamiętać, że jego smak jest specyficzny - nie należy przesadzać z ilością.

Alternatywnie zamiast węgla można sięgnąć po czarne kakao - efekt będzie podobny, a smak o wiele lepszy, bo słodszy! Wystarczy zaparzyć espresso, dolać do niego mleka migdałowego i dosypać czarnego kakao. Organiczny popiół kokosowy jest źródłem intensywnej czerni.

Ta propozycja może się spotkać z dużym uznaniem wegan, ponieważ nie zawiera nabiału pochodzenia zwierzęcego, a mleko roślinne.

Crème Brule Cappuccino

Crème Brule Cappuccino jest tak samo obłędna jak deser Crème Brule.

Ważne jest to do jej przygotowania potrzebujemy jedynie mleka, karmelu i brązowego cukru.

Przydałaby się również dobrej jakości kawa, ale również ekspres do kawy, który pomoże sprawić, że kawa będzie smakowała, jak ta z ulubionej kawiarni.

Ale, uwaga! Palnik kuchenny to element obowiązkowy - bez niego nie uda się skarmelizować cukru na wierzchu kawowej pyszności.

Po dodaniu wszystkich składników otrzymujemy słodką i aromatyczną kawę, a do tego chrupiącą warstewkę karmelu na wierzchu. Trudno się oprzeć takiej kawie.

Chagaccino, czyli kawa z grzybami

Kawa z grzybami to napój, który ma właściwości prozdrowotne. W smaku jest szczególna, jak kawa z żołędzi. Choć na początku może wydawać się dziwna, z czasem przypada do gustu.

Grzybowa kawa grzybowa, czyli świeżo zmielona kawa zmieszana ze sproszkowanymi grzybami (typu lion's mane, chaga czy reishi) ma wysoki poziom przeciwutleniaczy i innych elementów, które mogą poprawić koncentrację i myślenie.

W celu przygotowania chagaccino należy zaparzyć dwie porcje espresso i dodać do nich sproszkowane grzyby - wszystko mieszać tak długo, aż proszek się rozpuści. Kolejnym krokiem jest dodanie czekoladowego ganache z orzechów nerkowca i gorzkiej czekolady, a na koniec spienione mleko owsiane. Taka kawa to rozkosz, którą doceni niejeden weganin.

Czekoladowa latte z cynamonem

Jeszcze jedna z propozycji dla fanów czekolady i cynamonu - składników szczególnie docenianych zimą. Czekoladowa latte z cynamonem to solidna dawka endorfin!

Cynamon jest powszechnie cenionym afrodyzjakiem i ma właściwości podobne do żeń-szenia - eliminuje zmęczenie, pobudza krążenie, a także sprzyja zakochanym.

Mamy dla Was bardzo prosty przepis, który z łatwością przygotujemy w domu.

Oprócz aromatycznego espresso, będziemy potrzebować:

  • 40g płatków czekoladowych
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczkę świątecznej przyprawy
  • laski cynamonu i plasterka suszonej pomarańczy.

Na wierzchu idealnie sprawdzi się posypka czekoladowa. I gotowe!

Zostań domowym baristą i zaparz kawę wedle jednego z naszych szalonych przepisów!

Przepis na pyszną kawę wcale nie jest trudny
Przepis na pyszną kawę wcale nie jest trudny Pixabay

Nowe prawa konsumenta. To musisz wiedzieć!

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Proste przepisy na niezwykłą kawę, sprawdź - Dziennik Polski

Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto