Rewelacyjne przepisy na ciasta bez pieczenia - przeczytaj i wypróbuj
Kopiec kreta
Co potrzebujemy
350 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym, 70 g masła, 7 średniej wielkości bananów
1 łyżka soku z cytryny, 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej, 250 g serka mascarpone, schłodzonego, 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii, 2 – 3 łyżki cukru pudru, 80 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej, 250 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym
Jak to się robi
Spód do tarty przenieść na paterę. Obrane banany skropić sokiem z cytryny, poukładać obok siebie na spodzie ciasteczkowym. Składniki na kopiec kreta umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę na kopiec kreta, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i serek mascarpone. Ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać czekoladę, pastę z wanilii i wymieszać. Wyłożyć w kształcie kopca na banany. Ciasteczka zmiksować w malakserze do otrzymania masy o konsystencji grubego piasku. Posypać po górze ciasta, schłodzić. Domowy kopiec kreta jest gotowy.