Rewelacyjne przepisy na ciasta bez pieczenia - przeczytaj i wypróbuj
Tarta czekoladowo - kokosowa
Czego potrzebujemy
300 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym , 50 g mlecznej czekolady, połamanej i roztopionej, 50 g masła, roztopionego, wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować do powstania masy ciasteczkowej, 100 g białej czekolady, posiekanej, 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, 50 g masła, 150 g wiórków kokosowych, 30 g cukru pudru
Jak to się robi
Przygotować formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm i wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy, uklepać i wyrównać. Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia. W średniej wielkości garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i masło, niemal do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną białą czekoladę, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać do roztopienia się czekolady i powstania gładkiego sosu czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko).
Dodać wiórki kokosowe, cukier puder, rum i wymieszać. Odłożyć do lodówki na kilka godzin: część śmietanki wsiąknie w wiórki i masa zgęstnieje. Gęste (lecz wciąż smarowne!) nadzienie wyłożyć na schłodzony spód tarty, wyrównać.
Rozpuścić polewę czekoladową. Gęstniejącą przelać na nadzienie kokosowe. Odstawić do lodówki do stężenia. Na gęstniejącej można poukładać domowe pralinki z nadzieniem i przechowywać w lodówce.