Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sypane ciasto ze śliwkami – bez miksowania i bez zagniatania. Przepis na najłatwiejszy na świecie placek śliwkowy. Zobacz wideo

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wideo
od 16 lat
Polecam najprostsze i najlepsze ciasto ze śliwkami na świecie. By je przygotować, nie musisz nic zagniatać, wałkować czy miksować – składniki wystarczy wsypać prosto do blaszki. To bardzo proste i bardzo smaczne. Placek jest apetycznie kruchy, kusząco pachnie cynamonem i wanilią, a owoce są apetycznie rozpieczone. Sprawdź i wypróbuj prosty przepis na sypane ciasto ze śliwkami.

W skrócie:

Ciasto śliwkowe
Polecam prosty przepis na sypane ciasto ze śliwkami. Gwarantuję, że się przy nim nie napracujesz i zjesz je do ostatniego okruszka. Jest pyszne. Na kolejnych zdjęciach zobaczysz, jak robiłam je krok po kroku. Katarzyna Puczyńska

Najłatwiejsze ciasto ze śliwkami. Zawsze się udaje

Szukasz pomysłu na rewelacyjny wypiek z owocami? Mam dla ciebie przepis na sypane ciasto ze śliwkami. Piekę je zawsze, gdy mam ochotę na szybki i prosty do zrobienia deser. W smaku bardzo przypomina kruche ciasto z kruszonką. Całość doprawiam cynamonem i wanilią. Taki przysmak z łatwością możesz przygotować wspólnie z dziećmi. Dobra rada – warto zamrozić masło, by łatwiej było je zetrzeć na tarce.

Przepis na sypane ciasto ze śliwkami

czas przygotowania: ok. 15 minut + 1 godzina pieczenia
porcja na małą blaszkę
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki kaszy manny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 200 g zimnego masła (najlepiej zamrożonego),
  • ok. 1,5 kg śliwek,
  • łyżeczka cynamonu.

Jak zrobić sypany placek ze śliwkami?

  1. W misce wymieszaj mąkę pszenną z kaszą manną.
  2. Dodaj cukier, wanilię, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  3. Wymieszaj składniki i podziel na 3 części, dla ułatwienia możesz je nawet przesypać do 3 miseczek.
  4. Śliwki umyj, osusz i przekrój na pół. Usuń pestki.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Na dno wsyp 1/3 suchych składników. Równo rozprowadź.
  7. Ułóż śliwki skórką do dołu.
  8. Posyp śliwki szczyptą cynamonu.
  9. Następnie posyp śliwki kolejną porcją suchych składników.
  10. Ułóż następną warstwę śliwek, możesz również posypać je cynamonem.
  11. Posyp całość pozostałą częścią suchych składników.
  12. Na wierzch zetrzyj schłodzone lub zamrożone masło.
  13. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia. Gotowe, smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sypane ciasto ze śliwkami – bez miksowania i bez zagniatania. Przepis na najłatwiejszy na świecie placek śliwkowy. Zobacz wideo - Strona Kuchni

Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto