5 z 9
Poprzednie
Następne
Takie zdrowe dania możemy zrobić z dyni. Jesień, to idealny czas na te potrawy. Jest ona bardzo zdrowa, a do tego smaczna!
Kotlety jajeczne z dynią
Przygotowanie:
1. Ok 500 g dyni obrać, usunąć pestki, pokroić w 1,5 cm kostkę. Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez ok. 40 minut w 200 stopniach C do miękkości. Odmierzyć ok. 300 g upieczonej dyni i ostudzić ją.
2. 4 jajka ugotować na twardo, włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem i dokładnie rozgnieść widelcem, następnie dodać dynię, curry w proszku, kurkumę, natkę i wszystko znów rozgnieść widelcem.
3. Dodać 2 łyżki bułki tartej, 1 surowe jajko i dokładnie wyrobić masę. Uformować 4 kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po około 3,5 minuty z każdej strony.
Źródło: www.kwestiasmaku.pl