MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wyśmienity kotlet de volaille. Polecamy prosty przepis na popisowe danie obiadowe. Kotlety są soczyste i bardzo aromatyczne

Kotlety de volaille z masłem i pietruszką to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Kotlety de volaille z masłem i pietruszką to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie przepis na delikatny kotlet de volaille, nazywany także devolajem lub kotletem po kijowsku. Choć danie jest bardzo efektowne, nasz przepis nie jest skomplikowany. Pyszne de volaille często serwuje się na weselach i innych wyjątkowych uroczystościach, ale bez problemu zrobisz je w domu. Zobacz, jak zrobić najlepsze kotlety de volaille.

W skrócie:

Obiad z kurczaka, którym możesz zaskoczyć gości. Pomysł na popisowe danie

Szukasz pomysłu na obiad, którym mile zaskoczysz swoich gości? Przygotuj popisowe kotlety de volaille. To pyszne drobiowe roladki z masełkiem i pietruszką w środku. Podpowiadam jak je zwinąć i usmażyć, by się nie rozpadły, zachowały wyjątkową soczystość, a po rozkrojeniu pięknie wypłynęło z nich rozpuszczone masełko. Bardzo istotne jest zwinięcie roladek w folię spożywczą i zostawienie w lodówce na około godzinę. Dzięki temu mięso bardziej się złączy.

Ciekawostką jest, że mimo francuskiej nazwy kotletów oznaczającej „z drobiu” powszechnie uważa się, że danie pochodzi z Ukrainy, stąd częsta nazwa kotlety po kijowsku. Metoda panierowania w jajku i bułce tartej została jednak dopracowana przez francuskich kucharzy. W Polsce danie to często serwowane jest w restauracjach i na weselach jako „devolay” lub „dewolaj”.

Przepis na kotlety de volaille

czas przygotowania: 1,5 godziny + mrożenie masła
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka,
  • 120 g miękkiego masła,
  • natka pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić dewolaje? Przygotowanie kotletów de volaille krok po kroku

  1. Miękkie masło rozetrzyj z posiekaną natką pietruszki, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu.
  2. Przełóż masło na kawałek foli spożywczej i zwiń w roladkę. Schowaj do zamrażarki.
  3. Filety z kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem. Staraj się nie przerwać mięsa.
  4. Posyp mięso szczyptą soli i pieprzu.
  5. Na każdy filet połóż spory kawałek masła i zwiń w ciasną roladkę.
  6. Owiń roladkę z mięsa folią spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.
  7. Przygotuj trzy naczynia do panierowania — do pierwszego wsyp mąkę, do drugiego wbij jajka i roztrzep widelcem, a do trzeciego wsyp bułkę tartą.
  8. Odwiń roladki z foli spożywczej i dokładnie panieruj kolejno w: mące, jajku, bułce, jajku i bułce.
  9. Rozgrzej sporą ilość oleju — możesz smażyć roladki w głębokim tłuszczu lub we frytkownicy. Pamiętaj, by olej nie był zbyt gorący, ustaw średnią moc palnika.
  10. Smaż roladki przez około 15 minut — jeśli nie są całkiem przykryte tłuszczem, to w połowie smażenia przekręć je na drugą stronę.
  11. Gotowe roladki wyjmij na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  12. Podawaj ciepłe. Smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyśmienity kotlet de volaille. Polecamy prosty przepis na popisowe danie obiadowe. Kotlety są soczyste i bardzo aromatyczne - Strona Kuchni

Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto