RUSKIE PIEROGI BABCI ZOSI
ŚWIĘTY JACEK Z PIEROGAMI
Autorka: Zofia Haniszewska, Stany (gmina Nowa Sól)
Składniki:
Wiejski ser
Ziemniaki z gatunku „sypkich”
Mąka
Słonina, cebula, jabłko, sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotowanie farszu: ugotować obrane ziemniaki, dokładnie utłuc. Trochę odłożyć do ciasta. Ser zemleć w maszyce do mięsa. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na patelni w odrobinie oliwy. Wszystkie składniki wymieszać i szczodrze doprawić solą i pieprzem, bo w innym przypadku farsz będzie mdły.
Przygotowanie ciasta na pierogi: mąkę z odrobina soli i wodą zagnieść. Aby ciasto było elastyczne i po ugotowaniu pierogi długo zachowywały wilgotność, dodać trochę utłuczonych ziemniaków.
Klejenie pierogów: ciasto rozwałkować na stolnicy niewiele grubiej niż na rosołowy makaron. Wykroić szklanką kółka. Nałożyć na środek bogato farszu i zlepić brzegi ciasta, dokładnie dociskając.
Gotowanie pierogów: w garnku zagotować osoloną wodę. Pierogi wkładać do wrzątku i gotować bez przykrycia aż do ich wypłynięcia. Wyjąć cedzakiem, okrasić.
Przygotowanie okrasy: słoninę pokroić w kostkę. Stopić ją w rondelku dodając pod koniec jabłko pokrojone w kosteczkę i już prawie na samym końcu rozdrobnioną cebulkę. Smażyć tylko do jej zeszkliwienia.
Ciekawostki:
Nie każdy wie, że za ojczyznę pierogów uważa się Chiny. Stamtąd poprzez Ruś dotarły do Polski, a także dalej na Zachód, pomysł gotowania, pieczenia lub smażenia kawałków ciasta makaronowego z nadzieniem. Zwyczaj przyrządzania pierogów z nadzieniem ziemniaczano-serowym wywodzi się z Rusi, stąd ich nazwa „ruskie”, chociaż Polacy mieszkający na Ukrainie nazywali je pierogami polskimi. Pierogi stały się ulubioną potrawą dużej części Polaków, a nazwa „pierogi ruskie” szybko się upowszechniła dzięki repatriantom ze Wschodu.
Zobacz też: Kwaśnica, czyli kapuśniak po góralsku
Pierogi smażone z farszem z sera i ziemniaków
Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?