MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
GRZYBY SOLONE...

Jak smażyć grzyby? Proste przepisy na grzyby. Najlepsze przepisy na grzyby. Grzyby marynowane, smażone, solone, kiszone 19.11.2022

GRZYBY SOLONE

Kolejnym sposobem na przechowywanie grzybów jest ich zasolenie.
Tu wskazane jest, żeby nie mieszać gatunków. Najsmaczniejsze są w tym przypadku są średniej wielkości borowiki, rydze, gąski, maślaki i opieńki miodowe.
Na kilogram grzybów stosujemy 20 dekagramów soli.
Dokładnie opłukane grzyby obgotowujemy przez 5 minut w osolonej wodzie (5 dekagramów na litr) z dodatkiem szczypty kwasku cytrynowego.
Odcedzamy i płuczemy zimna wodą. Układamy grzyby w wyparzonym słoju i zalewamy solanką w temperaturze pokojowej (15 dekagramów soli na litr wody) tak, żeby przykryć grzyby. Na wierzch warto jeszcze wsypać warstwę soli – będzie stanowić dodatkowe zabezpieczenie przed zepsuciem grzybów. Słój szczelnie zamykamy i… już.
Przed użyciem zasolonych grzybów do różnych potraw wystarczy je wymoczyć.

Za to można dostać mandat w lesie! Sprawdź, czego nie wolno robić w lasach

Zobacz również

W weekend strażnicy miejscy mieli pełne ręce roboty. Posypały się mandaty

W weekend strażnicy miejscy mieli pełne ręce roboty. Posypały się mandaty

Pożar szkoły w Pilicy. Z budynku ewakuowano 120 osób

Pożar szkoły w Pilicy. Z budynku ewakuowano 120 osób

Polecamy

Jak zmienić plik na PDF? Prezentacje, obrazy i dokumenty

Jak zmienić plik na PDF? Prezentacje, obrazy i dokumenty

Loty za mniej niż 100 złotych? To możliwe, ale musisz się pospieszyć!

Loty za mniej niż 100 złotych? To możliwe, ale musisz się pospieszyć!

Komfort i radość z przemieszczania się w przestrzeni miejskiej. Czy to możliwe?

Komfort i radość z przemieszczania się w przestrzeni miejskiej. Czy to możliwe?