3 z 11
Poprzednie
Następne
To dzieje się teraz z organizmem, gdy jesz łososia. Te osoby powinny włączyć łososia do diety [lista]
ŁOSOŚ MOŻE ZAWIERAĆ ZANIECZYSZCZENIA
Za każdym razem, gdy jemy ryby, narażamy się na potencjalne spożywanie zanieczyszczeń z morza i oceanu. Dioksyny, zanieczyszczenie chemiczne powodowane głównie przez odpady przemysłowe, powszechnie występują w tłuszczu łososia.
Dioksyny są uważane za toksyczne i mogą prowadzić do potencjalnych problemów zdrowotnych, jeśli są spożywane w większych ilościach.
Może to brzmieć przerażająco, ale ryzyko jest rzadkie. Eksperci nadal polecają łososia jako niezawodne źródło zdrowych składników odżywczych, pomimo ryzyka spożywania dioksyn i innych chemikaliów.
Zdaniem specjalistów, korzyści sercowo-naczyniowe i ogólne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania tej ryby przewyższają ryzyko.