W tych zawodach jest praca. Zobacz, jakich pracowników brakuje w województwie lubuskim
Branża gastronomiczna
W grupie zawodów deficytowych z branży gastronomicznej znaleźli się: cukiernicy, kelnerzy i barmani, kucharze, piekarze, pomoce kuchenne, szefowie kuchni. Trudności ze znalezieniem pracowników związane są m.in. z pracą w godzinach nocnych oraz problemami z dojazdem do miejsca pracy (piekarze) czy brakiem chęci do pracy (pomoce kuchenne). Osoby zgłaszające swoje kandydatury na stanowisko kucharza nie posiadają odpowiednich umiejętności oraz doświadczenia zawodowego. W przypadku szefów kuchni wymagana jest znajomość różnych typów kuchni. Przyczyną, dla której ciężko jest znaleźć kelnerów i barmanów, jest brak umiejętności porozumiewania się w języku obcym (głównie angielskim i niemieckim). Przy kolejnych zdjęciach w galerii znajdziesz najbardziej poszukiwane zawody z konkretnych branż. Zobacz też wideo: W Polsce brakuje wykwalifikowanych pracowników i polityki szkoleniowej