Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zosia Zaborowska z Zielonej Góry druga w finale MasterChefa Juniora!

oprac. habe
Zosia Zaborowska wygrała MasterChefa Juniora.
Zosia Zaborowska wygrała MasterChefa Juniora. Mariusz Kapała
Zosia Zaborowska z Zielonej Góry druga w MasterChefie Juniorze! W niedzielę, 7 maja, w wielkim finale wygrała Julka Cymbaluk z Wrocławia. Ale dla Zosi gratulacje od wszystkich Czytelników GL.

Emocje były niesamowite. Walka w kuchni również. W niedzielę, 7 maja, Zosia Zaborowska druga w MasterChefie Juniorze! Zosia ma niespełna 12 lat, mieszka w Zielonej Górze Raculi.

W niedzielny wieczór w wielkim finale MasterChefa Juniora Zosia i Julka przygotowały menu degustacyjne składające się z pięciu dań – przystawki na zimno, przystawki na ciepło, dania głównego mięsnego, dania głównego rybnego oraz deseru. Na wykonanie wszystkich dań miały 150 minut.

Dziewczynki najpierw przygotowały po dwie przystawki, później Zosia zrobiła danie rybne - z tuńczykiem, danie główne mięsne - pierogi z kaczką. Na deser Zosia podała zabajone.

Po przystawkach i rybie jurorzy piali z zachwytu i oceniali obie dziewczynki na remis. Po daniu mięsnym było podobnie. Po deserze - też.

- To nie było zwykłe gotowanie, to była sztuka kulinarna - powiedział Michel Moran po zakończeniu rywalizacji.
- Dzisiaj zjadłam najlepsze rzeczy w swoim życiu - stwierdziła Ania Starmach.
A Mateusz Gessler, podsumowując potrawy... spadł z krzesła.

Później jurorzy udali się na naradę. I po przerwie ogłosili: MasterChefem Juniorem jest Julka.

W tygodniu przed niedzielą (7 maja) i emisją wielkiego finału rozmawialiśmy z Zosią. Opowiadała nam o sobie, m.in. o początkach zainteresowania kuchnią.
"Zosia zawsze lubiła patrzeć, jak babcia lepi pierogi, mama gotuje rosół i cała rodzina siedzi przy kuchni. Dodawanie liści laurowych, ziela angielskiego do zupy sprawiało jej frajdę. Do tego na półkach zawsze było dużo książek kucharskich. Później były telewizyjne programy o gotowaniu, o egzotycznych potrawach.
– Poczułam, że to mi się podoba, że podoba mi się, kiedy babcia dodaje warzyw, miesza sos dodaje zioła, czułam, że też chcę robić to z nią, że chcę ulepić tego ostatniego pieroga, zawinąć krokiety – mówi. – Babcia przekazała mi tradycję, mama nowoczesność, tata podstawy smaku, pomysłowość..."

Zwyciężczyni MasterChefa Juniora Zosia Zaborowska dostał nagrody - statuetkę, czek w wysokości 15 tysięcy złotych oraz bon na wakacje marzeń o wartości 40 tysięcy złotych. Za drugie miejsce był czek w wysokości 10 tys. zł.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto