Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Magisterium z prowadzenia winnicy. Winogrodnictwo i Enologia – pierwszy w Polsce taki kierunek na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie

źródło: Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Krakowska uczelnia rolnicza będzie kształcić specjalistów od uprawy winorośli i produkcji wina
Krakowska uczelnia rolnicza będzie kształcić specjalistów od uprawy winorośli i produkcji wina Mariusz Kapała
Winogrodnictwo i Enologia – to nowy kierunek na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, który zostanie uruchomiony od semestru letniego. Absolwenci uzyskają tytuł magistra.

Od semestru letniego na Uniwersytecie Rolniczym uruchomiona zostanie rekrutacja na nowy kierunek studiów II stopnia na Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa – Winogrodnictwo i Enologia. Studia trwać będą 3 semestry (1,5 roku) i zakończą się obroną pracy dyplomowej i egzaminem magisterskim.

Studia na tym kierunku przygotowywać będą do prowadzenia własnej winnicy, od momentu zaprojektowania, poprzez jej założenie i prowadzenie, oraz winiarni. Absolwenci mają stać się specjalistami z zakresu oceny jakości winogron, moszczy oraz gotowych win.

Zakres programowy studiów obejmuje także znajomość oddziaływania substancji biologicznie czynnych na organizmy ludzi i zwierząt oraz możliwego oddziaływania toksycznego i interakcji z lekami. Dzięki rozszerzonej wiedzy na temat neuroenologii, analizy sensorycznej oraz food-pairingu absolwenci będą mogli podejmować się doradztwa jako sommelierzy przy wyborze win w sektorze HoReCa, enoturystyce i firmach zajmujących się sprzedażą i dystrybucją win.

Zakres nauczania na nowym kierunku obejmuje m.in. następujące przedmioty: winogrodnictwo

  • choroby i szkodniki winorośli,
  • mikrobiologię winiarską,
  • winifikację,
  • analitykę laboratoryjną w enologii,
  • chemię wina,
  • substancje aktywne w produktach naturalnych,
  • zdrowotne aspekty wina,
  • interakcje leków z etanolem,
  • neuroenologię,
  • praktyki z technologii uprawy winorośli na winnicy oraz enologiczne w winiarnii
  • czy wyjazdy studyjne krajowe i zagraniczne (Czechy, Węgry).

Winogrodnictwo to dział ogrodnictwa zajmujący się uprawą winorośli i produkcją winogron. Zadaniem winogrodnika jest właściwy dobór odmiany winorośli do siedliska, założenie i pielęgnacja winnicy - ochrona przed chorobami i szkodnikami, nawożenie i nawadnianie krzewów, ich cięcie i formowanie, monitorowanie rozwoju owoców i wyznaczenie optymalnego terminu zbioru.

Enologia zajmuje się przetwórstwem winogron, sztuką wytwarzania win gronowych, opisem ich właściwości, kontrolą jakości i marketingiem.

Studenci oprócz wiedzy teoretycznej zdobędą także umiejętności praktyczne w czasie zajęć realizowanych w uniwersyteckiej winnicy i winiarni. Poznają także wszelkie etapy produkcji wina "od pola do stołu”. Uzupełnieniem będą wyjazdy studyjne do winnic produkcyjnych w Polsce i za granicą, gdzie studenci zapoznają się z problemami winiarstwa w różnych rejonach produkcyjnych.

POLECAMY NASZ SPECJALNY SERWIS O LUBUSKIM WINIARSTWIE "POLSKA TOSKANIA"

Zobacz wideo: Lubuska Toskania. Winnica Senator w Niedoradzu

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto