Od semestru letniego na Uniwersytecie Rolniczym uruchomiona zostanie rekrutacja na nowy kierunek studiów II stopnia na Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa – Winogrodnictwo i Enologia. Studia trwać będą 3 semestry (1,5 roku) i zakończą się obroną pracy dyplomowej i egzaminem magisterskim.
Studia na tym kierunku przygotowywać będą do prowadzenia własnej winnicy, od momentu zaprojektowania, poprzez jej założenie i prowadzenie, oraz winiarni. Absolwenci mają stać się specjalistami z zakresu oceny jakości winogron, moszczy oraz gotowych win.
Zakres programowy studiów obejmuje także znajomość oddziaływania substancji biologicznie czynnych na organizmy ludzi i zwierząt oraz możliwego oddziaływania toksycznego i interakcji z lekami. Dzięki rozszerzonej wiedzy na temat neuroenologii, analizy sensorycznej oraz food-pairingu absolwenci będą mogli podejmować się doradztwa jako sommelierzy przy wyborze win w sektorze HoReCa, enoturystyce i firmach zajmujących się sprzedażą i dystrybucją win.
Zakres nauczania na nowym kierunku obejmuje m.in. następujące przedmioty: winogrodnictwo
- choroby i szkodniki winorośli,
- mikrobiologię winiarską,
- winifikację,
- analitykę laboratoryjną w enologii,
- chemię wina,
- substancje aktywne w produktach naturalnych,
- zdrowotne aspekty wina,
- interakcje leków z etanolem,
- neuroenologię,
- praktyki z technologii uprawy winorośli na winnicy oraz enologiczne w winiarnii
- czy wyjazdy studyjne krajowe i zagraniczne (Czechy, Węgry).
Winogrodnictwo to dział ogrodnictwa zajmujący się uprawą winorośli i produkcją winogron. Zadaniem winogrodnika jest właściwy dobór odmiany winorośli do siedliska, założenie i pielęgnacja winnicy - ochrona przed chorobami i szkodnikami, nawożenie i nawadnianie krzewów, ich cięcie i formowanie, monitorowanie rozwoju owoców i wyznaczenie optymalnego terminu zbioru.
Enologia zajmuje się przetwórstwem winogron, sztuką wytwarzania win gronowych, opisem ich właściwości, kontrolą jakości i marketingiem.
Studenci oprócz wiedzy teoretycznej zdobędą także umiejętności praktyczne w czasie zajęć realizowanych w uniwersyteckiej winnicy i winiarni. Poznają także wszelkie etapy produkcji wina "od pola do stołu”. Uzupełnieniem będą wyjazdy studyjne do winnic produkcyjnych w Polsce i za granicą, gdzie studenci zapoznają się z problemami winiarstwa w różnych rejonach produkcyjnych.
POLECAMY NASZ SPECJALNY SERWIS O LUBUSKIM WINIARSTWIE "POLSKA TOSKANIA"
Zobacz wideo: Lubuska Toskania. Winnica Senator w Niedoradzu
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?