Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Puszyste ciasto dyniowe na drożdżach. Zobacz przepis na wypiek lekki jak chmurka. Sposób na zaoszczędzenie żółtek

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Puszyste ciasto dyniowe na suszonych drożdżach będzie miało atrakcyjny żółty kolor.
Puszyste ciasto dyniowe na suszonych drożdżach będzie miało atrakcyjny żółty kolor. Anna Daniluk
Ciasto dyniowe na drożdżach to absolutny hit wśród jesiennych wypieków. W książkach kucharskich z czasów PRL-u zalecano dodawanie przecieru z dyni, aby zaoszczędzić na jajkach i uzyskać słonecznie żółty kolor ciasta. Do tego wypiek jest dłużej świeży. Zobacz przepis na puszyste ciasto dyniowe na rodzinny podwieczorek.

W skrócie

Delikatne i puszyste ciasto z dyni to prawdziwy rarytas na jesienny podwieczorek. Dzięki użyciu purée z dyni ciasto jest wilgotne i ma apetycznie żółty kolor bez dodatku sporej ilości jajek. Podobny efekt można także uzyskać, używając szczypty kurkumy. Jednak to dynia sprawia, że ciasto jest sprężyste i rozpływa się w ustach.

W naszej galerii możecie zobaczyć puszyste ciasto dyniowe

Puszyste ciasto dyniowe – przepis na drożdżach

Liczba porcji: na dużą blachę dla 10 osób.
Czas przygotowania: 2,5 godziny (w tym czas na wyrastanie i pieczenie).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g wody + 20 g mąki,
  • 520 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 40 g cukru,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • 210 g mleka,
  • 80 g masła,
  • 80 g purée z dyni,
  • 3 g soli.

Czytaj też: Sernik z dyni to wyśmienity deser z jesiennym charakterem. Sprawdź przepis na wilgotne i kremowe ciasto. Zniknie z talerzy raz dwa!

Cukier cynamonowy:

  • 20 g cukru trzcinowego,
  • 5 g mielonego cynamonu.

Do posmarowania:

  • 1 jajko,
  • 10 ml mleka.

Jak zrobić puszyste ciasto dyniowe?

Przygotowanie:

  1. Na początku zrób zasmażkę z 100 ml wody i 20 g mąki w rondelku o grubym dnie. Dzięki niej ciasto będzie dłużej świeże i zachowa wilgotność.
  2. Gdy zasmażka zacznie przypominać konsystencją budyniu, zdejmij ją z ognia i odstaw do wystudzenia.
  3. Następnie podgrzej w drugim garnku mleko z cukrem, masłem i purée z dyni aż tłuszcz się rozpuści, a dynia rozpuści w mleku.
  4. Gotową mieszaninę odstaw do wystygnięcia.
  5. Do misy robota kuchennego wsyp przesianą mąkę i suszone drożdże. Na małych obrotach wymieszaj wszystkie składniki.
  6. W trakcie mieszania wsyp sól, dodaj zasmażkę i dolej stopniowo wystudzone mleko z masłem i dynią.
  7. Po minucie mieszania zwiększ obroty i dodaj rozkłócone jedno jajko z żółtkiem.
  8. Całość mieszaj przez około 5 minut, aby rozwinęła się siatka glutenowa w cieście i ciasto wyraźnie odstawało od miski.
  9. Następnie z misy robota wyjmij ciasto i uformuj je w zwartą kulę na omączonej stolnicy lub blacie kuchennym.
  10. Ciasto dyniowe przełóż do szklanej miski oprószonej delikatnie mąką pszenną i odstaw do wyrośnięcia na maksimum półtorej godziny.
  11. W tym czasie ciasto dyniowe powinno podwoić objętość.
  12. Następnie formę do pieczenia ciasta wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej równomiernie ciasto.
  13. Wierzch ciasta posmaruj rozmieszanym jajkiem z mlekiem i posyp cukrem cynamonowym.
  14. Puszyste ciasto dyniowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 190° Celsjusza przez około 20 – 25 minut. Do momentu aż wierzch będzie zarumieniony, a wbita wykałaczka w środek ciasta pozostanie sucha.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Puszyste ciasto dyniowe na drożdżach. Zobacz przepis na wypiek lekki jak chmurka. Sposób na zaoszczędzenie żółtek - Strona Kuchni

Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto