Tańce i smakołyki
Mimo upału, Muzeum Etnograficzne - Skansen w Zielonej Górze-Ochli zgromadziło tłumy amatorów dobrego, lokalnego jedzenia. Na stoiskach są wina regionalne, wyroby z dziczyzny i specjały z gospodarstw agroturystycznych, a swoje stoiska przygotują również lubuscy winiarze. Wydarzeniu towarzyszą: kiermasz rękodzieła ludowego i artystycznego oraz występy zespołów folklorystycznych m.in. Lubuskiego Zespołu Pieśni i Tańca.
Ileż warsztatów
Doroczne święto "Dobre, smaczne, bo lubuskie" to przede wszystkim prezentacja dorobku kulinarnego naszego regionu. Wydarzenie na wielką skalę ściąga tłumy amatorów lokalnych prawdziwych wędlin, pysznych serów i wyrobów mlecznych, soków, syropów, chleba, ale także win, nalewek na ziołach i owocach czy tradycyjnych dżemów oraz masła. Pojawiły się również stoiska, na których można było spróbować pyr "z parownika" z gzikiem, gotowanej kukurydzy oraz podpłomyków. Nie obyło się bez bigosu, kiełbas wszelakich i szaszłyków. Nie zabrakło warsztatów np. pieczenia chleba, wypieku bułek, wykonywania mieszanek ziołowych, pieczenia podpłomyków czy pierników, malowania na szkle czy wyplatania wikliny papierowej. Jest także degustacja racuchów oraz pierników.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?