Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sezon ogórkowy w Zielonej Górze. Ogórki tańsze niż rok temu. A jakie są ceny innych warzyw? Czy można spodziewać się jeszcze obniżek?

Wideo
od 16 lat
– Ceny w lipcu mogą być jeszcze wyższe właśnie ze względu na suszę – komentuje handlowiec z Zielonej Góry Anna Berbeka. Z comiesięcznego raportu „INDEKS CEN W SKLEPACH DETALICZNYCH”, autorstwa UCE RESEARCH i Uczelni WSB Merito wynika, że najbardziej drożeją warzywa.

Ceny w centrum Zielonej Góry

Na straganie w centrum Zielonej Góry kilogram pomidorów kosztuje 7 zł, ogórków 4- 7 zł, fasolka jest po 14 zł, natomiast owoce, śliwki po 6 zł, a czereśnie 12 – 18 zł za kilogram zależnie od wielkości.

– Susza jest już odczuwalna. Ceny w lipcu mogą być jeszcze wyższe właśnie ze względu na suszę – komentuje handlowiec Anna Berbeka. – Ale miejmy nadzieję, że ceny nie pójdą aż tak diametralnie do góry, jak w ubiegłym roku. Wtedy np. ogórek był po 10 zł, a w tym roku nawet po 4 zł można kupić.

Zdaniem jednej z klientek, która kupowała pomidory, jest drożej niż w ubiegłym roku.

– Nie pamiętam dokładnych cen, ale wydaje mi się, że jest drożej – przyznała. Zielonogórzanka będzie zaprawiać pomidory, ogórki i wiśnie. – Opłaca się, bo co swoje, to swoje – podkreśliła.

Eksperckie analizy cen. Najbardziej wzrosły ceny warzyw

– Eksperci prognozują, że ogólny trend zmniejszania dynamiki wzrostu cen powinien się dalej utrzymać, ale nie ma co liczyć na to, że w sklepach będzie taniej. Ceny będą tylko wolniej rosły – poinformował w piątek, 14 lipca MondayNews.

Magazyn przytoczył dane z comiesięcznego raportu „INDEKS CEN W SKLEPACH DETALICZNYCH”, autorstwa UCE RESEARCH i Uczelni WSB Merito, z którego wynika, że w czerwcu br. zakupy były droższe średnio o 18,1% w porównaniu z analogicznym okresem ub.r.

– W czerwcu najbardziej wzrosły rok do roku ceny warzyw, bo aż o 38,2%. W obrębie tej kategorii widzimy, że marchew podrożała o 86,8%, a cebula – o 84,8% rdr. To najwyższe wyniki spośród wszystkich produktów objętych analizą – przytacza dane MondayNews.

– Spadek dynamiki cen towarów i usług nie jest równoznaczny ze zmniejszeniem ich. Po prostu świadczy o tym, że produkty wolniej drożeją. W interpretacji ekonomicznej wzrost cen, czyli inflacja, rozpatrywana z perspektywy gospodarstwa domowego, oznacza obniżenie siły nabywczej pieniądza. Zatem przy niezmienionym dochodzie konsument jest w stanie kupić mniej towarów lub usług. Dlatego podczas zakupów wciąż odczuwamy wysokie ceny – komentuje dr Joanna Wieprow z Uniwersytetu WSB Merito Wrocław, cytowana przez MondayNews

Sezon ogórkowy w Zielonej Górze. Ogórki tańsze niż rok temu....

Ceny warzyw. Skutki suszy

Dr Joanna Wieprow z Uniwersytetu WSB Merito Wrocław podkreśla, że na ten stan wpływa przede wszystkim mniejsza podaż, która wciąż wynika z pogarszającej się sytuacji hydrologicznej. Czynniki pogodowe są szczególnie istotne w produkcji warzyw potrzebujących dużej ilości wody, takich jak cebula, ogórki czy sałata. W przypadku warzyw szklarniowych doszły jeszcze podwyższone opłaty za ogrzewanie. Istotny jest też wzrost kosztów związanych z przechowywaniem.

– W Polsce mamy obecnie do czynienia z suszą rolniczą, która prawdopodobnie wpłynie na zmniejszenie zbiorów. To z kolei będzie wywierało presję na wzrost cen warzyw, ale też owoców. Niedobór wody jest notowany w całym kraju, a susza rolnicza występuje w piętnastu województwach (też w Lubuskiem). – Susza dotyczy wszystkich głównych upraw, tj. zbóż, krzewów i drzew owocowych, kukurydzy, roślin strączkowych, truskawek, warzyw gruntowych oraz ziemniaków – analizuje Marcin Luziński z Santander Bank Polska.

Źródło danych: MondeyNews.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto