Właściwości odżywcze i zdrowotne ziemniaków. Kto powinien unikać ziemniaków? Ile kalorii mają dania z ziemniaków? 29.11.2021

Katarzyna Bil
Katarzyna Bil

Wideo

Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Według Generalnego Urzędu Statystycznego Polacy w ostatnich latach spożywają coraz mniej ziemniaków. Osoby na diecie częściej wybierają kasze, ryże i makarony. Czy jednak faktycznie ziemniaki nie sprzyjają prowadzeniu zdrowego trybu życia? Czy może jednak to tylko mit, a ziemniaki są kopalnią wartości odżywczych? Sprawdź, ile kalorii mają dania z ziemniaków.

Okazuje się, że krążąca niegdyś opinia na temat szkodliwości ziemniaków w diecie jest tylko mitem. Ziemniaki nie tylko mają mnóstwo wartości odżywczych, ale w połączeniu z chudym mięsem i warzywami mogą tworzyć pyszny, pełnowartościowy i dietetyczny posiłek.

Spis treści

WARTOŚCI ODŻYWCZE ZIEMNIAKÓW

Wartości odżywcze ziemniaków są wciąż niedoceniane. To błąd, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych. W ziemniakach znajdziemy między innymi:

  • Witaminę C - aby zapewnić sobie dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wystarczy zjeść tylko cztery ziemniaki
  • Witaminy z grupy B - wpływają korzystnie na układ nerwowy i prawidłowe funkcjonowanie przemian węglowodanowych
  • Błonnik - wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
  • Składniki mineralne, takie jak: magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo - dzięki tym składnikom obniża się ciśnienie krwi, są one budulcem dla kości i zębów, dbają o zdrową skórę, włosy i paznokcie.

ZOBACZ W GALERII, JAK NAJLEPIEJ PRZYGOTOWYWAĆ ZIEMNIAKI, BY NIE STRACIŁY SWOICH WŁAŚCIWOŚCI

CZY ZIEMNIAKI SĄ DOBRE NA DIECIE

Okazuje się, że wbrew powszechnej opinii ziemniaki mają aż pięć razy mniej kalorii niż kasze i makarony. Wczesne ziemniaki zawierają w 100 gramach tylko 69 kcal, a ziemniaki późne 85 kcal w 100 gramach. Poza niską kalorycznością ziemniaki są też lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Zawierają śladowe ilości tłuszczu. Mają też działanie zasadotwórcze, dzięki czemu niwelują kwasotwórcze działanie po zjedzeniu mięsa.

>>>W GALERII PREZENTUJEMY ILE KALORII MAJĄ POSZCZEGÓLNE DANIA Z ZIEMNIAKÓW>>>

ODMIANY ZIEMNIAKÓW

W Polsce występuje ponad 100 odmian ziemniaków. Ze względu na właściwości kulinarne dzieli się je na cztery podstawowe grupy:

  • Typ kulinarny A - sałatkowy. Ziemniaki po ugotowaniu nie rozpadają się i zachowują swój kształt.
  • Typ kulinarny B - ogólnoużytkowy. Jest to uniwersalny i najczęściej spotykany typ ziemniaków. Można je piec, smażyć, idealnie nadają się też do puree, ponieważ łatwo zgniatają się pod naciskiem widelca.
  • Typ kulinarny C - lekko mączysty. Ziemniaki rozsypują się po ugotowaniu. Miąższ jest lekko suchy. Nadają się na frytki, placki ziemniaczane i puree.

TE OSOBY POWINNY OGRANICZYĆ SPOŻYWANIE ZIEMNIAKÓW

Ze względu na dużą zawartość potasu ziemniaków powinny unikać osoby z niewydolnością nerek. Również osoby cierpiące na reumatyzm powinny ograniczyć spożywanie bulw, ponieważ mogą spowodować sztywność stawów.

Materiał oryginalny: Właściwości odżywcze i zdrowotne ziemniaków. Kto powinien unikać ziemniaków? Ile kalorii mają dania z ziemniaków? 29.11.2021 - Dziennik Łódzki

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie