Rodziny Konkurs Kiszenia Ogórków ROKKO. Gdzie i kiedy?
W sobotę, 29 lipca, o godz. 18 w Zajeździe Kultury przy ul. Jedności 78 w Zielonej Górze można wziąć udział w Rodzinnym Konkursie Kiszenia Ogórków. Udział jest darmowy.
– Pomysł nie jest nowy, to kontynuacja sprzed wielu lat, ale wracamy do niego, bo jest wdzięczny i sympatyczny – wyjaśnia Adam Bęczkowski z Zajazdu Kultury. – Takie konkursy kiszenia ogórków odbywały się w Zielonej Górze, a my przywracamy tradycję. Razem z Lubuską Organizacją Turystyczną i grupą Lubuskie Smaki zapraszamy zespoły rodzinne, przyjaciół, znajomych na konkurs kiszenia ogórków ROKKO.
Zobacz poprzednie edycje konkursu w Zielonej Górze:
Poprzednie konkursy:
Kiszenie ogórków w Zielonej Górze. Tajne składniki
Organizatorzy zapewniają podstawowe składniki. Ogórki będą dla wszystkich te same. Ale wyjdą w różnych smakach, to możliwe dzięki tajnym dodatkom.
– Wszystko mamy na miejscu, ogórki, dobrą wodę oraz dodatki, ale te tajemnicze, które zmieniają smak każdy musi przynieść ze sobą – mówi A. Bęczkowski. – Każdy dodaje do ogórków coś innego, niektórzy liść porzeczki, dębu, lub inne poufne składniki, które budują fermentację w inny sposób.
Rodziny Konkurs Kiszenia Ogórków ROKKO. Zgłoszenia
– Będą obecnie regionalni specjaliści, którzy w produkcie regionalnym odrywają ważną rolę. Będą osoby, które podpowiedzą, co zrobić, aby ogórek był taki, a nie inny, żeby ten kolor, chrupkość, smak wszystko wyszło jak trzeba. Warto wpaść i dowiedzieć się czegoś nowego – zachęca nasz rozmówca.
Zgłoszonych jest już kilkanaście drużyn. Miejsce jest dla maksymalnie 20. Można się kontaktować z Zajazdem Kultury.
Link do wydarzenia811957}}]"})
Atrakcją rodzinnego konkursu będą nagrody. Zakiszenia ogórków będą oceniane po czterech tygodniach. W pierwszy weekend września zbierze się kapituła stworzona z przedstawicieli mediów, polityki i rozrywki. Będą przyznawane nagrody.
Zobacz też:
- Zdrowo i kolorowo. W Zielonej Górze odbywają się darmowe warsztaty, na których można się nauczyć gotowania, kiedy nie ma dużo w lodówce
- Najlepsza fasolka po bretońsku. Polecamy przepis na tani, smaczny i pożywny obiad. Dużą porcję zrobisz za mniej niż 20 złotych
- Michał Koszycki powalczy o tytuł najlepszego kucharza na świecie. Jego dania możecie zjeść w Bohemie w Szczawnie-Zdroju
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?