Nasza Loteria

Bardzo nowoczesna kuchnia, w której gotowane będą zdrowe potrawy powstanie w Zielonej Górze Drzonkowie

Mariusz Kapała
Mariusz Kapała
Eliza Gniewek-Juszczak
Eliza Gniewek-Juszczak
Wideo
od 16 lat
WOSiR w Zielonej Górze Drzonkowie będzie miał jedną z najnowocześniejszych kuchni w Polsce. W piątek, 22 września dyrektor ośrodka podpisał umowę z wykonawcą na rozbudowę stołówki i zaplecza kuchennego w budynku „Sportowiec”. Remont będzie kosztował ponad dziewięć milionów złotych.

Inwestycje w Zielonej Górze. Umowa w WOSiR-ze

Wojewódzki Ośrodek Sportu i Rekreacji w Zielonej Górze Drzonkowie zyska nowe zaplecze gastronomiczne. Dotychczasowa stołówka wraz z jadalnią zostanie poddana rozbudowie i modernizacji wnętrza. Koszt inwestycji przekracza dziewięć milionów złotych.

– To są duże pieniądze z budżetu województwa lubuskiego, ale zarząd województwa był przekonany, że trzeba dalej w ośrodek inwestować, skoro zostało zainwestowanych już 80 milionów złotych z różnych programów unijnych i ministerialnych w ciągu ostatnich 14 lat. Stołówka jest taką kropką nad i. Wymaga gruntownego remontu. Była budowana w latach 70. Wtedy mieliśmy 80 miejsc noclegowych, dzisiaj 240. Wtedy posiłki przygotowywało się inaczej, teraz w bardzo nowoczesnych urządzeniach. Dla sportowców muszą one być szczególnie zbilansowane. Sportowiec musi mieć dobre paliwo, żeby zdobywać medale.

WOSiR w Zielonej Górze Drzonkowie. Będzie nowoczesna kuchnia

Stołówka po remoncie ma być uruchomiona w czerwcu przyszłego roku.

– Kompletujemy w tej chwili personel, dobrych, wybitnych kucharzy, którzy będą chcieli tutaj pracować. W ciągu całego trudnego treningowego dnia, usiąść w dobrym otoczeniu i zjeść profesjonalnie przygotowany posiłek, to jest na dobrą sprawę to, czego nam w Drzonkowie jeszcze brakowało i to się zaraz ziści – zapowiada dyrektor Sułkowski.

Inwestycja będzie wyzwaniem dla wykonawcy, który podpisał umowę z ośrodkiem.

– Będzie to jedna z najnowocześniejszych kuchni w Polsce, ze względu na zastosowane urządzenia gastronomiczne z najwyższej półki, bardzo nowoczesne. Będzie to zdrowa kuchnia i na pewno przyjemna dla osób pracujących w niej – podkreśla Janusz Popiel z Commercial Networks Service – firmy, która podjęła się inwestycji. – Ta, inwestycja to duże wyzwanie, bo to obiekt, w którym będzie wydawane pożywienie dla ludzi, a to się wiąże z trudnymi wymaganiami, co do rodzaju stosowanych materiałów i łączy się z odbiorami sanepidu. Wszystko musi być bardzo dobrze zrobione.

Jedno z nowoczesnych urządzeń to specjalny kompostownik.

– W ośrodku stawiamy na ekologię i zieloną energię. Nasza nowa kuchnia będzie bezodpadowa. Wszystkie odpady organiczne, które pojawiają się w czasie produkcji i te niezjedzone resztki trafią do specjalnego urządzenia, które to wszystko będzie suszyć, mielić i w efekcie produkować bardzo dobrej jakości nawóz organiczny, który będzie zasilał nasze rośliny, a mamy ich dużo tu w Drzonkowie – wyjaśnia B. Sułkowski.

Czytaj też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto