Winnica Miłosz w Łazie jest jedną z wiodących plantacji winogron i wytwórni wina w województwie lubuskim. Winnica została założona w 2004 roku. Początkowo, na blisko hektarowej parceli posadzono 20 szczepów, by do kolejnych nasadzeń wybrać spośród nich najlepsze. Dziś uprawa prowadzona jest zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego oraz biodynamiki. Filozofia uprawy winorośli i produkcji wina opiera się na zasadzie pracy w zgodzie z natura i fazami księżyca. Obecnie winorośl zajmuje cztery parcele o łącznej powierzchni 3,5 ha: na dwóch osobnych działkach w Łazie oraz na dwóch na winnicy w Zaborze. Wielokrotnie nagradzane i wyróżniane wina nawiązują do tradycji winiarskich regionu. Świadczy o tym rejestracja marki „Grempler Sekt” i wyprodukowanie po niemal 70 latach przerwy lubuskiego wina musującego. Wystawa ta będzie drugą prezentacją z zainaugurowanego w 2015 r. cyklu „Winnice lubuskie. Wczoraj i dziś”, którego celem jest ukazanie w formie czasowych prezentacji najważniejszych winnic w regionie oraz sylwetek winiarzy, którzy podjęli się zadania odnowienia lubuskich tradycji winiarskich. Winnice, które od 2008 roku tworzą Lubuski Szla Wina i Miodu stanowią dziś jedną z największych atrakcji turystycznych województwa lubuskiego.
Termin wystawy:
7 IX 2016 – 29 I 2017
Kurator wystawy:
dr Arkadiusz Cincio
Patronat honorowy
Marszałek Województwa Lubuskiego
Elżbiety Anny Polak
Zadanie współfinansowano ze środków Zarządu Województwa Lubuskiego
SZCZEGÓŁOWY PROGRAM WINOBRANIA
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?